2006-10-28

Titel: Dödens trädgård (bok nr 17), Bakom fasaden (bok nr 18)
Författare: Margit Sandemo
Bokförlag: Läsförlaget
Seriens handling: Alla böcker (47 stycken totalt!) handlar om Tengel den Ondes arvingar. Tengel dO ingick ett förbund med Satan för att få evigt liv, priset han betalade var att en person i varje generation i hans släktled skulle bli drabbad.
Serien börjar vid Tengel den Gode, den första som försöker vända det onda till något gott. Sen handlar resten av böckerna om nya generationer och om hur släkten breder ut sig över Norden, kärlek, magi, ilska ALLT ALLT ALLT! Det finns en anledning till att älska dem här böckerna, de blir aldrig tråkiga och man kan läsa dem hur många gånger som helst.
Rekommendation: Läs böckerna i rätt ordning, kan lätt bli förvirrande annars!

BOK NUMMER 17;
Huvudpersoner: Shira, dotter till Vendel Grip av Isfolket och Daniel Lind av Isfolket
Bokens handling: Vendel Grip aI kom på villovägar och kom till ett land där han gifte sig med en kvinna och de fick ett barn som han aldrig fick träffa innan han var tvungen att bege sig hem till Sverige igen. Men han upptäckte också att Isfolket har en annan gren här, där samme Tenfel den Onde (fast här med ett annat namn) har drabbat detta folk evig olycka. I den här boken åker Daniel Lind aI dit för att träffa dottern, men han har en annan uppgift. Shira, dottern, är nämligen utvald och när Daniel kommer dit är det dags att köra igång hennes uppdrag. Så här börjar hennes färd efter det klara vattnet som om hon lyckas kommer att rädda både Isfolket och grenen i det här landet. Men jakten är lång och om hon inte är uppfostrad att vara helt god och helt felfri kommer hon inte att lyckas. Men har hennes morfar lyckats med henne under uppväxten och kommer hon ha det mod och den ork som behövs för den här färden?
Boken betyg: Jag älskar alla dem här böckerna och jag dras verkligen med av deras bekymmer och kärlek. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och den är helt underbar och den slutar på ett helt annat sätt än man väntar sig. 4+/5

BOK NUMMER 18;
Huvudpersoner: Elizabeth Paladin, Vemund Tark och en hel del andra personer är i centrum.
Bokens handling: Elizabeth Paladin av Isfolket har aldrig varit kär på riktigt och hennes föräldrar, speciellt modern, tjatar på att hon borde gifta sig. Men så möter hon Vemund och när han kommer för att be om hennes hand blir hon lycklig, men det visar sig att det är för hans brors räkning. Hans bror som hon aldrig har träffat. Hennes föräldrar ger henne sin tillåtelse men själv tvekar hon, hon vill i alla fall träffa honom först. Det görs upp om att Elizabeth ska åka och vara sällskapsdam till en av Vemunds släktingar och där knyts starka band till flera (och fel?) personer. Bland annat Karin, den sinnessjuka släktingen som hon är sällskapsdam åt kommer att förvirra och betyda mycket för henne. Men även Vemund som hon själv tycker så mycket om, men han vill bara se till att det löser sig för några speciella personer och sen vill han dö, han kan inte leva med skammen av det han har gjort.
Bokens betyg: I den här boken fanns det många lösa trådar som ändå inte verkade för omöjliga. Det var roligt och man fick hela tiden något nytt att fundera på och det var kärlek och hat, blandat i lagom mängd. 5/5

Inga kommentarer: